Gör ditt eget desinfektionsmedel

Tack vare spridningen av coronavirus har butiker och återförsäljare på nätet sålt ut saneringsmedel för hand. Så här gör du en barnvänlig version hemma.

Bakterier har tagit över världen de senaste veckorna. De är inte bara en särskilt dålig influensasäsong utan också spridningen av den nya koronavirussjukdomen (COVID-19), en andningssjukdom som har sitt ursprung i Wuhan, Kina. Naturligtvis har människor förberett sig på det värsta och de har börjat fylla matvaror och andra nödvändigheter – inklusive handdesinfektionsmedel.

Men notera: Du kan göra en prisvärd, enkel och barnvänlig variant hemma. Läs vidare för receptet med tips om hur du använder handdesinfektionsmedel på ett säkert och effektivt sätt.

När det gäller att eliminera bakterier är den effektivaste metoden att tvätta händerna med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder, säger Christine Schindler, VD och grundare av PathSpot, ett handhygiensystem som skyddar mot matburen sjukdom. Men du kan också använda desinfektionsmedeli. Christine säger att du bör välja ett alkoholbaserat alternativ med minst 60 procent alkohol för maximal effektivitet.

Du behöver följande ingredienser:

  • ⅔ kopp 99 procent isopropylalkohol (gnugga alkohol)
  • ⅓ kopp aloe vera gel
  • Eterisk olja (tillval)
  • Lufttät behållare
  • I detta recept är isopropylalkohol viktigt för att döda bakterier. Aloe vera förhindrar att den hårda lösningen torkar ut din hud, och eterisk olja tillför doft (även om dessa oljor kan orsaka irritation i känslig hud, så de är inte nödvändiga).

Du kan också ändra mätningarna så länge du håller samma förhållande: ⅔ alkohol till ⅓ aloe vera gel. “Tillsats av aloe eller eteriska oljor till DIY-recept kan bidra till svårigheter att få koncentrationen korrekt. Den barnvänliga handdesinfektionsmedlet innehålla minst 60% alkohol för att anses effektivt.

För att göra saneringsmedel börjar du med att blanda blanda alkohol och aloe vera gel. Ingredienserna bör omröras tills de är jämna, då kan du lägga till droppar eterisk olja om du vill lägga till doft. Överför blandningen i en lufttät behållare; du kanske vill använda en tratt för att undvika att spilla.

Hur man är säker på att det är säkert för barn


Enligt Adena Rosenblatt, M.D., Ph.D, en pediatrisk hudläkare vid University of Chicago Comer Children’s Hospital, borde ingredienserna i allmänhet inte vara något problem. “Att tvätta med alkohol är bra för barnen” på huden, säger hon. “Jag skulle vara lite försiktig med aloe vera och eteriska oljor eftersom de kan orsaka känslighet hos vissa barn.

I själva verket, enligt Dr. Langlois kan många eteriska oljor orsaka utslag när de används på huden. Eteriska oljor kan vara giftiga när de absorberas genom huden, och aloe och eteriska oljor kan vara giftiga när de intas.”

En annan oro med DIY handdesinfektionsmedel är att barnen kommer att använda det på ett adekvat sätt.. Isopropylalkohol kan vara giftigt i stora mängder för barn, och det kan orsaka kräkningar, lugnande, andningssvårigheter, andningsfunktioner och till och med död vid intag. Barn kan också få alkoholförgiftning genom inandning av stora mängder alkohol. Alkoholförgiftning är en nödsituation som kräver omedelbar läkarvård, säger Dr. Langlois.

Förvara alltid DIY-sanitetsbehandlaren borta från barn och använd den i ett väl ventilerat rum. Se också till att barn inte slickar någon rengöringsmedel från sina händer; gnugga den i huden tills den är helt torr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *