Pysseltips – Origami

Ett kul pysseltips kan vara Origami!

Vad är origami?

Konsten att vika papper. kommer från Kina omkring år 600. Under Edoperioden (1603-1867) ökade papperstillverkningen i Japan och papper blev mer lättillgängligt. I samband med det blev origami en hobby för flertalet. Den äldst bevarade handboken i pappersvikning är Hiden Senbazuru Orikata (De tusen origami-tranornas hemlighet) från 1797.

Fram till för några decennier sedan var origami huvudsakligen en tradition som fördes vidare muntligen, från föräldrar till barn. Antalet modeller som kunde hållas i minnet var begränsade och ganska enkla. Under de senaste årtiondena, sedan 1960-talet, har en gemensam beskrivning av metoderna att vika papperet växt fram, och antalet publikationer av beskrivningar, även kallat Diagram, har exploderat sedan 1980-talet. Numera hålls årliga konvent i många länder, bland annat Japan, USA och Storbritannien. De allra bästa artisterna, som designar nya modeller, kan försörja sig som origami-konstnärer, till exempel amerikanen Robert J. Lang och japanen Akira Yoshizawa.

Källa: Wikipedia

Vart börjar man?

Alla har vi nog vikt ett pappersflygplan någon gång, detta är Origami även det. Det finns dock otroligt många former på detta, och vissa origami objekt ligger det åtskilliga timmar bakom och är extremt avancerade. Det finns gott om guider på nätet om hur man viker och vi rekommenderar varmt Youtube då det är smidigt att både pausa och spola tillbaka. Varför inte börja med något?

Origami vid olika tillfällen

Det finns gott om tillfällen då origami kan vara både roligt och där pysslet producerar något som man kan använda.

  • Säsong ( Te.x Jul / Vinter dekorationer )
  • Servetter vid roligare bordsdukningar
  • Vika en snusnäsduk
  • Pappersflygplan ( Roligt året runt! )

Blommor skapade och inskickad till oss av Amanda J. Tack för bilden!

Du hittar papper i olika material och färger för origami vikning här:
https://www.billigtpyssel.se/produkt-kategori/hobbymaterial/papper-och-kort/

Tack för att du läste

Kika gärna på

www.byggvaror24.se

www.tygeronline.se

www.parfymsidan.se

www.lampstommar.se

www.fonsterbutiken.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *